Jag har lyssnat på 812 av 1001
Min musiksmak är inte så bred som jag trott... Jag ska försöka leva upp till boken 1001 Albums You Must Hear Before You Die och ta mig genom allt!
Garbage :: Garbage [1995]
01. Supervixen
02. Queer
03. Only Happy When It Rains
04. As Heaven Is Wide
05. Not My Idea
06. A Stroke of Luck
07. Vow
08. Stupid Girl
09. Dog New Tricks
10. My Lover's Box
11. Fix Me Now
12. Milk

787 Garbage :: Garbage [1995]


Jag borde vid närmare eftertanke först nämna att detta är ett favoritband. Jag har nog inte sagt det högt tidigare men kan ganska snabbt konstatera att så är fallet. Redan här på deras första platta är det gott om rena hits både i mitt tycke och vad som faktiskt blev det på listorna också. Detta är snyggt och välproducerat och dessutom med mycket distade gitarrer vilket gör att de flesta av mina kriterier för bra musik uppfylls med råge. Även om jag gillar precis alla låtarna på detta album är nog de med lite mer än styrfart de som är bäst. Supervixen och Only happy when it rains är superlåtar medan Queer ”bara” är bra… Just deras förflyttningar mellan olika stilar är väldigt bra. Not my idea känns lite stabbig inte minst i refrängen men det är också själva poängen med hela låten så det flyter så himla skönt i verserna. Deras förmåga att hantera långsamma låtar gör att de blir grymt suggestiva. A stroke of luck är en sådan och Queer passar nästan in där också. Deras känsla för pop är också underbar för Stupid girl är inget annat med enkla verser, skitfräck brygga och sedan en refräng som ger en allt. Och det balanseras då upp av två skitiga låtar som Vow och Dog new tricks. Det är lite för lätt att ösa en massa superlativer över detta för även My lover’s box och Fix me now är så snygga och så avslutas då allting med en otroligt sugande tryckare, Milk, tycker jag i varje fall. Detta är lätt en kandidat till nittiotalets bästa band och kanske platta!

Bästa spår: Stupid girl

Utlåtande: Jag älskar det

Foo Fighters :: Foo Fighters [1995]
01. This Is a Call
02. I'll Stick Around
03. Big Me
04. Alone + Easy Target
05. Good Grief
06. Floaty
07. Weenie Beenie
08. Oh, George
09. For All the Cows
10. X-Static
11. Wattershed
12. Exhausted

786 Foo Fighters :: Foo Fighters [1995]


Jag kan väl först konstatera att jag inte är helt förvånad att bandet har hållit sig kvar så länge som de nu har. Det är ganska enkel rock med mycket distade gitarrer och känns som en naturlig fortsättning på Nirvana för Dave Grohls del. Jag antar att han hade det på gång redan innan Nirvana försvann men det finns mycket likt tycker jag åtminstone. Det är mycket skrikande gitarrer som ligger som fluffiga mattor och jag tycker definitivt att Dave Grohls kan sjunga riktigt bra. Även om tempot växlar i This is a call, I’ll stick around, Alone + Easy target och Good grief så bjuder de på samma energiinnehåll. Då hamnar Big me lite snett men är väl å andra sidan ett välbehövligt avsteg från något som skulle blivit för mycket annars. Snyggt intro i Floaty som sedan håller stilen när den väl kommer igång. I Weenie Beenie väller de tjocka gitarrerna över och till det en överdistad röst gör den till hårdast på plattan men är för det väldigt bra fast avslutningen är för mycket för mig. Det blir nästan lite fånigt enkelt och poppigt i Oh, George som kommer precis efter. Just för att den ligger efter det hårda. Även For all the cows hamnar i det lite fåniga facket dessvärre. Räknar man bort de låtar jag kallat fåniga så är det hög lägstanivå men inte någon topp på högstanivån. En bra platta!

Bästa spår: X-static

Utlåtande: Ganska bra hård dussin rock