Kategoriarkiv: 1960

Joan Baez :: Joan Baez [1960]
01. Silver Dagger
02. East Virginia
03. Fare Thee Well (10,000 Miles)
04. House of the Rising Sun
05. All My Trials
06. Wildwood Flower
07. Donna Donna
08. John Riley
09. Rake and Rambling Boy
10. Little Moses
11. Mary Hamilton
12. Henry Martin
13. El Preso Número Nueve

024 Joan Baez :: Joan Baez [1960]


Singer-songwriter-artister är inte det jag tycker är mest upplyftande men så klart finns det undantag. Detta är väl så avskalat som det kan bli med en gitarr och Joan Baez röst. Det är snyggt gitarrplock och en vacker röst men lite för mycket vibrato för min smak. 50 år efter denna plattan kom har man hört House of the rising sun till leda så den går bort men Wildwood flower bjuder på lite mer än de flesta andra spåren. Här finns ytterligare en gitarr och så är det lite tempo som jag brukar leta efter. Jag gillar även Jake Riley och Rake and rambling boy som känns fräscha på något vis och inte trist-laidback (vad nu det är…). Sista spåret El preso numero nueve förstår jag inte riktigt varför det är med för resten av låtarna utgör en ganska homogen samling och eftersom det nu är inne med både svenska och utländska singer-songwriters så borde denna finnas med i en komplett samling.

Bästa spår: Wildwood flower

Utlåtande: Vackert, enkelt, traditionellt

Elvis Presley :: Elvis Is Back! [1960]
01. Make Me Know It
02. Fever
03. The Girl of My Best Friend
04. I Will Be Home Again
05. Dirty Dirty Feeling
06. Thrill of Your Love
07. Soldier Boy
08. Such A Night
09. It Feels So Right
10. Girl Next Door Went a-Walking
11. Like A Baby
12. Reconsider Baby

025 Elvis Presley :: Elvis Is Back! [1960]


Nu låter Elvis producerad på riktigt och inte bara som en tagning från ett garage någonstans. En klassiker är så klart Fever som är grymt tung och fräckt arrangerad med i princip bara bas, fingerknäpp(?) och någon sorts trumma. Annars är detta alltför daterad 50-talspop för att slå an på mig. Det låter väldigt bra både musikaliskt och Elvis sjunger återigen riktigt bra men det är mesigt helt enkelt. Mycket blues-tolva och det är lite trist att lyssna på på platta men roligare att spela men det hjälper inte här. Bästa låten är Fever men om jag skulle frångå det uppenbara så faller mitt val på The Girl of My Best Friend även om den är traditionell för sin tid.

Bästa spår: Fever

Utlåtande: Tidig Elvis var nog mer för de unga tjejerna då

Miriam Makeba :: Miriam Makeba [1960]
01. The Retreat Song
02. Suliram (Indonesian lullaby)
03. The Click Song
04. Umhome
05. Olilili
06. Lakutshn, Ilanga
07. Mbube
08. The Naughty Little Flea
09. Where Does It Lead
10. Nomeva
11. House of the Rising Sun
12. Saduva
13. One More Dance
14. Iya Guduza

026 Miriam Makeba :: Miriam Makeba [1960]


Först och främst är jag förvånad att inte hennes stora hit Pata Pata är med på denna plattan men den kom ju redan tidigare så det är väl den enkla förklaringen. Det blandas dansant afrikansk musik och en del ”stam”-musik typ ”hoppa-runt-lägerelden” och även åt det jazziga hållet. Är Mbube en cover på The lion sleeps tonight eller är det tvärtom? (Inte tvärtom!) Dessvärre får man genomlida ytterligare en coverversion av House of the rising sun och även om denna är väldigt annorlunda så klingar den nästan aldrig bra numera. De flesta av låtarna är faktiskt ganska lågmälda med en snygg gitarr och enkel rytm av maracas eller något liknande som t ex The Naughty Little Flea. Jag fattar dock inget alls av One More Dance som är en duett där partnern Charles Colman skrattar sig genom sången. Det är de särpräglade afrikanska sångerna som känns mest rätt men jag tycker inte att detta är något.

Bästa spår: The Retreat Song

Utlåtande: Bara trist egentligen

Everly Brothers :: A Date With The Everly Brothers [1960]
01. Made to Love
02. That's Just Too Much
03. Stick With Me Baby
04. Baby What You Want Me to Do
05. Sigh, Cry, Almost Die
06. Always It's You
07. Love Hurts
08. Lucille
09. So How Come (No One Loves Me)
10. Donna, Donna
11. A Change of Heart
12. Cathy's Clown

027 Everly Brothers :: A Date With The Everly Brothers [1960]


Här hade jag en ganska klar föreställning om hur det skulle låta. Snygga stämmor och väldigt snällt. Men faktum är att det låter ganska mycket Beatles. Lätt pop med fantastiskt fina stämmor och även kompet är faktiskt väldigt bra. Överlag är jag positivt överraskad av detta och det finns också en och annan klassiker med bland låtarna. Både Made to Love och Stick With Me Baby är fina poplåtar, snyggt arrade. Originalversionen av Love Hurts finns här och det är en bra låt men lite för sockersöt här. Andra av balladerna här har mer sting. Lucille är också en bra låt och den håller helt OK i denna versionen och det är återigen ganska mycket tack vare rösterna. Sist ligger singeln Cathy’s Clown men jag minns det som en bättre låt än vad det är här. Sammanlagt så är det ändå lite mesigt men lyssningsvärt.

Bästa spår: Stick With Me Baby

Utlåtande: Väldigt snygga röster och arrangemang

Muddy Waters :: At Newport [1960]
01. I Got My Brand On You
02. (I'm Your) Hoochie Coochie Man
03. Baby, Please Don't Go
04. Soon Forgotten
05. Tiger In Your Tank
06. I Feel So Good
07. Got My Mojo Working
08. Got My Mojo Working, Pt. 2
09. Goodbye Newport Blues

029 Muddy Waters :: At Newport [1960]


Detta är ett stort steg rakt in i den blåaste bluesen. Blues är en ganska strikt form att spela efter men samtidigt så inbjuder det till mycket utsvävningar vilket gör det roligare att spela än att lyssna på. Nu är detta en liveinspelning vilket gör att det känns lite lättare att lyssna på. Hoochie Coochie Man har de där dramatiska stop-and-go-riffen som också finns på hans Mannish Boy. Annars är det inte förrän Got my mojo working kommer som det tänder till. Det är mer driv och drag i den och så är det så klart igenkänningsfaktorn. Sista låten Goodbye Newport Blues är också en tillbakagång till tunggunget.

Bästa spår: Hoochie Coochie Man

Utlåtande: Tungt men tunt

Jimmy Smith :: Back At The Chicken Shack [1960]
01. Back at the Chicken Shack
02. When I Grow Too Old to Dream
03. Minor Chant
04. Messy Bessie
05. On the Sunny Side of the Street

028 Jimmy Smith :: Back At The Chicken Shack [1960]


Detta är riktigt dåligt! Kanske skvalmusik från en B-film på 60-talet eller tidig hissmusik men det värsta är att det är orgel av typen jag mest förknippar med en del kompisar som lärde sig spela på 70-talet. Och oftast var det inte lysande… Till på köpet så är det en jazzkvartett så intresset är så utslätat som det överhuvudtaget går att vara. Jag sitter mest och småskrattar så dåligt jag tycker det är. Det självklara valet av bästa låt är On the Sunny Side of the Street för det är det enda som det går att hitta en någorlunda melodi i.

Bästa spår: On the Sunny Side of the Street

Utlåtande: Stanna i hönsburen och täck över